Το επιτραπέζιο της ορθογραφίας



Η ορθογραφία έχει άμεση σχέση με τη γραφή και είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας σειράς κανόνων, κατά την αποτύπωση των φθόγγων-φωνημάτων μιας γλώσσας. Η εκμάθηση της ορθογραφίας είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία, που ξεκινάει από την Α' Δημοτικού. Ωστόσο, πολλοί είναι οι μαθητές που παρουσιάζουν δυσκολίες και κάνουν αρκετά ορθογραφικά λάθη ακόμα και σε "εύκολες" λέξεις. Συχνά η ορθογραφία αποτελεί μια επίπονη διαδικασία για τους μαθητές και όχι άδικα...ειδικά αν έχουν γράψει και ξαναγράψει τις ίδιες λέξεις πολλές φορές. Για αυτό τον λόγο, παρακάτω παρουσιάζεται μια προσέγγιση της ορθογραφίας σαν παιχνίδι.



Το επιτραπέζιο της ορθογραφίας αποτελείται από τρεις πίνακες (ταμπλό) λέξεων με κενά και απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού. Οι πίνακες έχουν διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, εύκολο (Α-Β τάξη Δημοτικού), μέτριο (από Γ' τάξη Δημοτικού και άνω) και δύσκολο (για τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού).















Πώς παίζεται;


Το κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι και μετακινεί το πιόνι του τόσα κουτάκια όσα ο αριθμός που έφερε. Διαβάζει τη λέξη και συμπληρώνει το κενό με το γράμμα που λείπει (προφορικά ή χρησιμοποιώντας πλαστικά γραμματάκια). Κάθε φορά που κάποιος δίνει λάθος απάντηση πηγαίνει 5 κουτάκια πίσω. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να θυμηθεί ξανά τον ορθογραφικό κανόνα.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο από εδώ!




Και μην ξεχνάμε ότι.. Το παιχνίδι είναι η πραγματοποίηση της μάθησης μέσα από την πράξη.